Verhuurhypotheek
De verhuurhypotheek
Het aantal aanbieders van verhuurhypotheken (ook wel buy-to-let hypotheken genoemd) is de laatste jaren flink gestegen. Door stijgende woningprijzen, lage rentes en een schrikbarend tekort aan woningen is het aantrekkelijk om een woning te kopen om deze te verhuren.
Veel soort voorwaarden
De meeste hypotheekverstrekkers kijken bij het aanvragen van een verhuurhypotheek ook naar uw huidige financiële positie. Dus naar uw inkomen en lasten. Slechts een paar hypotheekverstrekkers kijken alleen naar het te verhuren object en de huurinkomsten.
Eigen geld
Voor de aankoop van een te verhuren woning is altijd eigen geld nodig. De maximale hypotheek bedraagt meestal 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat. Misschien heeft u spaargeld dat geen rente oplevert of heeft uw woning voldoende overwaarde dan kunt u dit gebruiken om het eigen geld in te brengen. Uiteraard dient u te beschikken over voldoende inkomen om de overwaarde uit uw woning te kunnen opnemen.
Aflossingsvrije hypotheek
U mag 50% van de woningwaarde in verhuurde staat aflossingsvrij financieren. Hierdoor zijn uw maandlasten lager.
Risico’s van woningverhuur
Het verhuren van een woning heeft niet alleen positieve kanten maar kent ook risico’s. Houd rekening met onderstaande risico’s:
- De waarde van het onderpand en de huuropbrengsten kunnen veranderen
- Controleer vooraf of de verhuurwoning wel verhuurd mag worden. De VvE, gemeente of woningcorporatie kan dit verbieden
- Een te lage huur heeft negatief effect op de waarde van de woning
- Wijzigingen in de huurovereenkomsten kunnen gevolgen hebben voor uw hypotheek
- Een woning heeft onderhoud nodig. Verdiep u goed in het te verwachten onderhoud en schakel een expert in
- Een huurder kan de woning na vertrek in een slechte staat achterlaten en u met de renovatiekosten opschepen (meestal zijn deze kosten moeilijk te verhalen)
- Het kan zijn dat u even geen huurder voor uw woning hebt. Het is verstandig om hiervoor een buffer op te bouwen.
Bij meerdere verhuurwoningen is het aan te raden om professionele begeleiding in te schakelen. Hiermee bedoelen we juridische en fiscale ondersteuning, assistentie bij onderhoud en het beschermen tegen leegstand (bijvoorbeeld een makelaar of beheermaatschappij).
Advies
Wij kunnen u hierin adviseren en hierin duidelijke afwegingen laten maken.